Hoe gebruik je ChatGPT bij het schrijven van teksten? 6 belangrijkste toepassingen
ChatGPT is in opkomst. De chatbot die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie is steeds slimmer en steeds meer mensen passen het toe (zolang er nog geen ban is). Gebruik het voor allerlei doeleinden, waaronder het schrijven van teksten. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Lees verder voor tips van een professionele tekstschrijver!
Wat is ChatGPT en hoe gebruik je het?
ChatGPT is een slimme chatbot met kunstmatige intelligentie, gemaakt door OpenAI. ChatGPT is de eerste grote AI-chatbot die je (nog) gratis kunt gebruiken en concurrenten zijn hard op weg, zoals Bard (door Google) en Ernie (door Chinese zoekmachine Baidu). ChatGPT is een taalmodel getraind op een grote hoeveelheid tekstgegevens. De chatbot genereert mensachtige antwoorden op een breed scala aan vragen en prompts. Talloze bronnen vormen samen de antwoorden.
ChatGPT kent verschillende toepassingen. Gebruik de chatbot als virtuele assistent: stel er vragen aan, haal er informatie mee op of boek er zelfs een reis mee. Zet ChatGPT in als klantenservicemedewerker, om vragen van klanten te beantwoorden. Óf gebruik de chatbot als taaltool: laat ChatGPT teksten vertalen, teksten verbeteren of teksten genereren. Dit leidt tot de vraag: hoe gebruik je ChatGPT bij het schrijven van teksten? Of je nu tekstschrijver bent of bijvoorbeeld als ondernemer zelf teksten wilt maken, de rol die ChatGPT kan spelen in tekstschrijven is breed. Hieronder lees je over de zes belangrijkste toepassingen van ChatGPT in copywriting.
Tekstschrijven met ChatGPT
1. ChatGPT als brainstormhulp voor ideeën en onderwerpen
Een schrijfproject start met een brainstorm over ideeën en onderwerpen. Heb je niet direct een blogidee paraat? Stel ChatGPT vragen over het onderwerp en gebruik de antwoorden als inspiratie. Of vraag de chatbot direct naar ideeën voor teksten over een bepaald onderwerp. Het vergroot je creativiteit bij het schrijven van een tekst. Hoe specifieker en duidelijker je input is (ofwel: prompt, bestaande uit een zin of trefwoorden die je invult), hoe gerichter de uitkomst is van contentcreatie met AI. Het schrijven van goede prompts is een ware kunst! Dit heeft zelfs een nieuwe baan in het leven geroepen, getiteld prompt engineer. Maar ook als leek lukt het om ChatGPT aan het werk te zetten, zeker na de nodige oefening.
Een simpel voorbeeld. Vraag: ‘Bedenk onderwerpen voor een blog van 400 woorden over koffie’. Wat komt daaruit?
Dat is nog altijd vrij breed. Maak het specifieker met een vervolgvraag: ‘De blogs moeten gaan over thuis goede koffie zetten’.
Hup, tien nieuwe ideeën erbij! En dit kunnen er honderd worden, als je maar door blijft vragen. Ga steeds net weer voor een andere insteek om tot het perfecte resultaat te komen. Zowel de startvragen die je stelt als de vervolg-prompts zijn dus belangrijk.
2. Informatie verzamelen met een AI-chatbot
ChatGPT werkt ook als schrijfhulp door er informatie mee te verzamelen. Stel gerichte vragen over een onderwerp en vergroot je kennis met de antwoorden. Hier is een belangrijke kanttekening bij te plaatsen: je weet niet welke bron(nen) de chatbot gebruikt om tot een antwoord te komen. De informatie is dus niet volledig te vertrouwen en soms zelfs feitelijk onjuist.
3. ChatGPT en SEO
Voor veel (web)teksten is SEO belangrijk, om de vindbaarheid te vergroten en meer verkeer aan te trekken. Een uitgebreid zoekwoordenonderzoek wint, maar als dit geen optie is dan kan ChatGPT bijdragen aan SEO en het optimaliseren van zoekwoorden voor een tekst. Laat ChatGPT een zoekwoordenonderzoek uitvoeren voor een website of pagina’s.
Zoekwoorden gegenereerd? De chatbot kan deze ook in de inhoud verwerken middels conversational SEO. Of laat ChatGPT inhoud genereren voor featured snippets: een uitgelicht zoekresultaat dat beknopt en direct antwoordt op een zoekvraag (ook wel bekend als Google Answer Box).
4. Verbeter grammatica en spelling met ChatGPT
Moet je een tekst schrijven, maar ben je niet zo sterk in grammatica en spelling? Dan kan ChatGPT behulpzaam zijn bij redigeren, door eventuele fouten in de tekst te markeren, woorden te vervangen of tekstdelen te herschikken.
Helemaal waterdicht is dit niet: de chatbot komt niet altijd tot de perfecte oplossing. Zo heeft de chatbot de neiging om lange en logge zinnen te genereren, die niet zo lekker weglezen. Al kun je dit weer verbeteren door ChatGPT te vragen om een verrassende, verfrissende schrijfstijl te gebruiken of humor toe te passen. Maar het is de vraag of die stijl ook bij jou of jouw organisatie past.
5. Tekst structureren met ChatGPT
Een goede tekst kent een logische structuur. De belangrijkste informatie moet snel te vinden zijn, bijvoorbeeld door het bovenaan te plaatsen. ChatGPT kan teksten structureren: stop je tekst(opzet) erin en vraag om een outline. Daarnaast kan de chatbot belangrijke informatie uit een tekst filteren, wat bijdraagt aan een structuur. Dit haal je naar boven door te vragen om een samenvatting van een tekst. Een handige tool bij teksten inkorten!
Gaat het om het structureren van een webtekst of blogartikel? Dan ga je slim te werk door ook meteen om SEO HTML-koppen te vragen. Wees zo specifiek mogelijk: vraag om een H1-kop, maar ook om H2- en H3-koppen.
6. ChatGPT tekstgeneratie
Van een leeg vel papier naar een boekwerk? ChatGPT kan volledige teksten genereren. Denk aan productomschrijvingen, blogs, vacatureteksten en social media posts. Als je grote haast hebt bij het opstellen van een tekst, dan is het een idee om een chatbot in te zetten voor geautomatiseerde tekstgeneratie. De kwaliteit van zo’n AI-tekst is dubieus, maar tijd win je er sowieso mee. Om de kwaliteit te verbeteren, herschrijf je de gegenereerde tekst – zelf, of door vervolg-prompts aan de chatbot te geven.
Je hoeft natuurlijk niet meteen een hele tekst te genereren met ChatGPT. Gebruik ChatGPT net zo goed voor contentcreatie op kleinere schaal. Kom je niet op relevante woorden of omschrijvingen? Vraag de AI-copywriting chatbot op basis van trefwoorden om synoniemen, metaforen of suggesties voor zinnen en alinea’s. Of voer de tekst die je al hebt in en verzoek om verbeteringen of aanvullingen. Ook contentoptimalisatie komt weer naar voren: ChatGPT kan inhoud genereren op basis van specifieke zoekwoorden.
ChatGPT versus menselijke tekstschrijvers
Het staat ter discussie of tekstschrijvers nu overbodig zijn. Het gebruik van ChatGPT klinkt behoorlijk ideaal. Toch zijn er ook veel keerzijden aan de inzet van ChatGPT voor teksten. Op veel vlakken wint de menselijke copywriter het nog altijd van de chatbot. Dit zit ‘m onder andere in de feitelijke juistheid van teksten, het verfijnen van de tone of voice en het naadloos aansluiten op het doel en de doelgroep. In dit blogartikel ga ik verder in op de voor- en nadelen van tekstschrijven met een chatbot: Vervangt ChatGPT de professionele tekstschrijver?
ChatGPT kan je dus goed op weg helpen met tekstschrijven: of je nu als ondernemer een webwinkel wilt bouwen, of als contentmarketeer een product of dienst wilt verkopen. Met ChatGPT prikkel je de creativiteit en werk je sneller. Maar steengoede teksten van een hoogwaardige kwaliteit genereer je er niet mee. Teksten die pakkend en toegankelijk zijn, die een menselijke toon kennen en waar gedegen onderzoek naar is gedaan. Kortom: teksten die de lezer raken en overtuigen. Daar heb je nog steeds een echt persoon voor nodig. Idealiter een professionele tekstschrijver met ervaring – die ChatGPT hooguit ondersteunend gebruikt, bijvoorbeeld voor SEO-verbeteringen.
Hulp nodig bij de creatie van webteksten, blogs, advertorials, nieuwsbrieven of andere copy? Huur mij in als menselijke (lees: gezellige, sociale en betrouwbare) tekstschrijver. Met, maar net zo goed zonder inzet van ChatGPT. Neem vrijblijvend contact op!
PS Dit blogartikel is geschreven met behulp van ChatGPT. Had jij het door?