Portfolio #2 | Je tuin delen met Jouw Stek
In onze samenleving staat delen steeds meer centraal. Van appartement tot auto, en van kleding tot gereedschap. Als het aan Jouw Stek – een project van De Gezonde Stad – ligt, is ook het delen van de tuin een mogelijkheid. Voor dit project sprak ik twee Amsterdammers die delen: Charlotte Scott-Wilson (32, filmmaker) heeft de tuin, en René Gouweleeuw (51, steward) komt regelmatig langs om erin te klussen.
Dit artikel is een voorbeeld van mijn werk als tekstschrijver. Lees het ter inspiratie of om mijn schrijfstijl te leren kennen!
Voor dit werk heb ik ook de foto’s gemaakt, naast het schrijven van de tekst.
De krachten bundelen
Stel: je bent dol op tuinieren, maar hebt een bovenwoning en kunt dus niet in een eigen tuin aan de slag. Of andersom: je hébt wel een tuin, maar weet niets van tuinieren af. Of misschien heb je er helemaal geen zin in of tijd voor. Jouw Stek zag het licht door deze twee krachten met elkaar te bundelen. Door een online profiel aan te maken, kun je zoeken naar tuinhouders of tuinders – tot nu toe alleen in Amsterdam-West, maar een mogelijke uitbreiding in heel Amsterdam volgt. Vervolgens stuur je elkaar een bericht. Dan kan er een match ontstaan, en kan het tuinieren beginnen.
Het project is niet alleen ideaal voor het goede behoud van de tuinen. Er zit ook een bijzonder sociaal aspect aan Jouw Stek. Dat beamen ook de deelnemers. René: “Het internet kan verbinden, zoals uit dit project blijkt. Dat vind ik mooi. Het brengt mensen bij elkaar.” Ook Charlotte noemt: “Het verbindt mensen. Ik heb best een ruime tuin, en vind het een mooi idee om iemand anders hier ook van te kunnen laten genieten.” De deeldrang komt volgens haar voort uit een bredere maatschappelijke ommekeer: “Ik heb het idee dat de tijden in de stad aan het veranderen zijn. Dat er minder individualisme is. Ik vind het idee dat we elkaar allemaal kunnen helpen fijn.”
Van een rommeltje naar een tuin boven verwachting
Samen met haar beste vriend woont Charlotte in een prachtig, oud pand, middenin Amsterdam. Achter het huis ligt een redelijk grote tuin; een oase van rust. “Ik woon hier al bijna tien jaar. Toen ik voor mijn studie naar Amsterdam kwam, ben ik – na eerst lang heen en weer reizen vanuit mijn ouderlijk huis – in deze woning terecht gekomen. Beetje bij beetje heb ik het huis opgeknapt. Maar in de tuin was dat niet eerder een succes. De vorige huiseigenaren hadden er een soort kunstproject van gemaakt. Toen ik vorig jaar begon aan het opruimen van de tuin, voelde dat echt als dweilen met de kraan open.”
Jouw Stek zette de samenwerking in gang, via zogenoemde speeddates. René ging langs bij een aantal tuinhouders, om de tuin te bekijken en te achterhalen of er een klik was. En dat was het geval! Zonder Jouw Stek zou de tuin er waarschijnlijk nog altijd rommelig uit hebben gezien. En zou René zijn nieuwe hobby niet opgepakt hebben. Toen Charlotte van Jouw Stek hoorde, wist ze: hier komt de ideale oplossing voorbij. Hoe ze bij Jouw Stek uitkwam? Een vriendin tagde haar op Facebook, bij een bericht van Jouw Stek. Charlotte legt uit: “Ze zei: ‘Dit kan jij wel gebruiken!’ Ik zocht al langer naar zoiets, en heb me meteen ingeschreven. En het resultaat is nu al boven verwachting! Wat we hier nu al hebben gedaan, ik had niet verwacht dat dat kon.”
René vervolgt: “Nee, je wist echt niet wat je ermee moest! Maar toen gingen we aan de slag, en probeerden we eens wat.” Dat pakte goed uit. Ook René is blij dat hij zich heeft ingeschreven. Hij gelooft dat hij het project voorbij zag komen in een nieuwsbrief – al weet hij dat niet meer helemaal zeker. “Ik heb wel een balkonnetje met wat plantjes, maar het leek me leuk om meer te doen. Ik heb nu vaker de tijd om te tuinieren, en het heeft mijn interesse weer getrokken. Eigenlijk heb ik me in een impuls ingeschreven. En ik heb er helemaal geen spijt van, ik vind het hartstikke leuk!”
René, die in meerdere tuinen klust, merkt op dat het er overal anders aan toegaat. “Je hebt verschillende tuinen. Soms moet je alleen het gras maaien en het onkruid wieden, en hoeft er niks opgeknapt te worden. Maar in deze tuin is dat wel even anders. Het leuke daaraan is: het is helemaal niks, dus je kunt ook niets fout doen.” Met experimenteren en opbouwen from scratch hebben René en Charlotte er echt hun eigen projectje van gemaakt, waarbij ze samen te werk gaan.
Het begin: aftasten en overenthousiasme
Nadat er twee maanden geleden een match was tussen Charlotte en René, ging het proces van start. Ze gingen in overleg: wat moest er precies gebeuren in de tuin? Dat was eerst nog even zoeken, legt Charlotte uit: “Ik vond het in het begin wat vaag, wat nu de bedoeling was. Ik was bang om teveel te vragen. En ik bedacht me: hoe kunnen we er nu voor zorgen dat het werken in de tuin een gezamenlijk ding is?”
Toen ze daarover gepraat hadden, gingen ze de eerste inkopen doen. Daarbij liepen ze iets te hard van stapel, waar ze achteraf gelukkig om kunnen lachen. Al meteen gaven ze tientallen euro’s uit aan nieuwe planten. Die zijn inmiddels bijna allemaal doodgegaan, vanwege een gebrek aan kennis. René, lachend: “We hadden rustig moeten beginnen: wat zaadjes en wat stekjes verzamelen…” Charlotte voegt toe: “We waren gewoon iets te enthousiast!”
Zo hadden ze van tevoren wat meer onderzoek moeten doen. Charlotte stelt bijvoorbeeld: “Waar haal je planten die niet doodgaan? Welke planten blijven overeind in een schaduwrijke tuin?” Jouw Stek heeft hiervoor een speciale Facebookgroep aangemaakt, waarbinnen de deelnemers over vragen als deze kunnen discussiëren.
Een krachtige samenwerking: ideeën worden werkelijkheid
Inmiddels is René al een aantal keer langs geweest: eens in de twee à drie weken klussen ze een paar uur in de tuin. Nu weten ze dan ook beter hoe de samenwerking in z’n werk gaat. René licht toe: “Zo nu en dan kom ik eens met een ideetje. Maar het is Charlottes tuin, dus zij bepaalt uiteindelijk hoe het eruit komt te zien. Zo komen we er samen uit.”
Charlotte vervolgt: “Ik ben zo blij met jouw ideeën. Ik had er namelijk gewoon geen, zeker voordat we begonnen aan de tuin.” Eén van de eerste dingen die ze op deze manier hebben uitgewerkt in de tuin zijn de plantenhoekjes. Charlotte: “Er lagen heel veel bakstenen door de tuin verspreid. Daar hebben we afgebakende hoekjes van gemaakt: muurtjes van bakstenen, met daarin de planten. Daar was ik dus nooit op gekomen!”
De tuin in de toekomst
Charlotte en René zijn pas bezig geweest met het leggen van de tegels. Tot nu toe als test, om het uit te meten en even aan te zien. René: “Het ligt nog schots en scheef. Dat gaat natuurlijk nog veranderen.” Charlotte voegt lachend toe: “Een soort maanlandschap…”
De verdere plannen? Die bestaan voornamelijk nog uit vage ideeën, die wat beter uitgewerkt moeten worden. Zo zijn ze er nog niet helemaal uit wat ze qua onderhoud moeten doen in de winter. Goed gelegde tegels en meer planten, dat moet er in ieder geval gebeuren. En zo werken René en Charlotte stukje bij beetje naar een droomtuin toe. Dat alles gaat op hun eigen tempo. Het blijft ten slotte een hobby, zo noemt René: “We zijn geen ervaren tuinders, dus eigenlijk doen we ook maar wat. Maar we hebben er lol in!” Dat is natuurlijk het belangrijkste.
Ben je op zoek naar een tekstschrijver? Van copywriting tot redactiewerk: ik help je graag. Neem vrijblijvend contact op.