Vervangt ChatGPT de professionele tekstschrijver?
ChatGPT is in opkomst en ontwikkelt snel. Heel snel. Waar een professionele tekstschrijver er jaren over doet om een expert te worden, lijkt de chatbot die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie dit in no time onder de knie te hebben. En waar een menselijke tekstschrijver al gauw een paar uur bezig is met een tekst, heeft ChatGPT deze in slechts seconden paraat. En dat doet de chatbot ook nog eens kosteloos, terwijl je een tekstschrijver natuurlijk moet betalen. Klinkt als muziek in de oren, zo’n bot! Zijn professionele copywriters eigenlijk nog wel nodig?
Ja, ervaren tekstschrijvers zijn nog altijd nodig
Uiteraard ben ik, als menselijke schrijver van dit artikel en professionele copywriter, niet helemaal in staat om een objectief antwoord te geven op de bovenstaande vraag. Maar er zijn genoeg redenen om liever met een ervaren tekstschrijver te werken dan met ChatGPT, de chatbot die vragen beantwoordt, programmeert of teksten schrijft op basis van kunstmatige intelligentie. Of anders om de twee te combineren. ChatGPT is namelijk wel nuttig ter ondersteuning bij tekstschrijven, zoals het optimaliseren van zoekwoorden of het bedenken van onderwerpen.
Maar met enkel het gebruik van ChatGPT kom je niet tot het gewenste resultaat. De reden? De getrainde chatbot is simpelweg (nog) niet zo slim, professioneel en betrouwbaar als een tekstschrijver van vlees en bloed.
Waarom heb je meer aan tekstschrijvers en copywriters dan aan ChatGPT? 6 redenen
1. Tekstschrijvers zijn betrouwbaar
Het voelt voor veel mensen wat vreemd om werk uit handen te geven aan een robot. En dat is eigenlijk precies wat je doet wanneer je ChatGPT teksten laat schrijven. Zo’n voorgevoel klopt, want je kunt de chatbot niet volledig vertrouwen. ChatGPT genereert antwoorden en teksten op basis van uiteenlopende bronnen. Wat de bronnen zijn en hoe deze zijn samengevoegd? Dat is onduidelijk. De AI-chatbot kan foutieve informatie overnemen: genoeg reden dus om een ethische discussie te voeren over het gebruik ervan. Mogelijk gaan overheden het gebruik verbieden, wat ChatGPT ook niet bepaald een betrouwbare tool maakt.
De informatie die ChatGPT genereert kán kloppen, maar dat is geen garantie. Soms kraamt de chatbot regelrechte onzin uit. En dat is nogal ongewenst, want je wilt uiteraard dat je teksten feitelijk juist zijn. Of het nu gaat om een blogartikel of een nieuwsbrieftekst: de lezer moet de informatie die je deelt kunnen vertrouwen. Een professionele tekstschrijver voert een gedegen onderzoek uit, bijvoorbeeld door de juiste bronnen te gebruiken en interviews te houden. Dat levert correcte en betrouwbare teksten op!
2. Tekstschrijvers zijn origineel en creatief
Hoewel je ChatGPT de opdracht kunt geven om grappig of verfrissend te schrijven (het is natuurlijk maar net wat de gewenste tone of voice is), komt de uitkomst niet bepaald in de buurt van wat een goede tekstschrijver maakt. En zonder sturing schrijft ChatGPT al helemaal saaie en emotieloze teksten.
De chatbot genereert content uit bestaande content. Nieuw is die content dus niet, want het is herhaalde informatie. Vaak is die informatie erg gangbaar en alom bekend. Zonde! Een tekst overtuigt namelijk juist als deze origineel en opvallend is. Ook kent een goede tekst een menselijke toon. Daar weet een creatieve tekstschrijver wel raad mee. Sterker nog: het is vaak een doel om teksten te voorzien van een boeiende insteek, om verrassende informatie te delen of om unieke content te schrijven. Een tekst moet aansluiten op een doel en een doelgroep, met een aantrekkelijke schrijfstijl. En dat lukt de chatbot niet (goed), terwijl een copywriter zich juist wél kan inleven in de beoogde lezer.
3. Tekstschrijvers vergroten je vindbaarheid
Je wilt dat je (web)teksten goed vindbaar zijn, bijvoorbeeld op Google. ChatGPT helpt je op weg met SEO, door relevante zoekwoorden te delen en deze in teksten te verwerken. Maar deze optimalisatie van zoekwoorden is niet zo goed als een uitgebreid zoekwoordenonderzoek, uitgevoerd door een SEO-tekstschrijver of een andere SEO-expert.
Dat niet alleen: teksten die ChatGPT genereert, lijken behoorlijk op elkaar. Daar is – naast je lezer – Google niet blij mee en het kan je vindbaarheid zelfs verminderen. Een algoritme achterhaalt namelijk of je tekst door een tekstrobot is geschreven. En stel dat jij en je concurrent over hetzelfde onderwerp een tekst door ChatGPT online plaatsen. Grote kans dat deze teksten sterke overeenkomsten hebben – en dus minder goed scoren.
Unieke content, dát is wat goed scoort in zoekresultaten. Google wil de lezer namelijk behulpzame content aanbieden, waar iemand daadwerkelijk iets aan heeft. Dat is jammer genoeg niet de specialiteit van de chatbot. Om over plagiaat nog niet eens te spreken, wat ook een bezwaar is tegen het gebruik van een AI-chatbot.
4. Tekstschrijvers kunnen strategisch schrijven
Vragen die je aan ChatGPT stelt, zijn gericht en zoomen in op details. De chatbot neemt een bredere context niet zo eenvoudig mee. Maar de context is nu juist zo belangrijk. Je moet bijvoorbeeld maar net weten hoe je de lezer in enkele seconden grijpt, welke woorden gepast en ongepast zijn of welke omschrijvingen en metaforen inspelen op emoties.
Strategisch schrijven komt neer op schrijven vanuit een doel, gericht op de doelgroep, met aandacht voor de missie en visie. Het is de kunst om precies de goede vertaalslag te maken van bak aan informatie naar heldere tekst. Pas dan komt de boodschap over en maak je impact. Een professionele schrijver slaagt daar beter in dan een robot. ChatGPT begrijpt immers geen contentstrategie.
5. Tekstschrijvers redigeren teksten
Of het nu gaat om aangeleverde teksten of eigen teksten: een belangrijke taak voor de tekstschrijver is redigeren. Dit komt neer op tekstvorm, volgorde, grammatica en spelling controleren. Mét oog voor de schrijfstijl, de doelgroep en het medium. Een ervaren tekstschrijver blinkt hierin uit, om tot een foutloze, kwalitatieve en goed leesbare tekst te komen. Je kunt ChatGPT de opdracht geven om een tekst te corrigeren, maar het blijft bij oppervlakkige aanpassingen, die niet het optimale resultaat opleveren.
6. Tekstschrijvers zijn menselijk
Tot slot: met een professionele copywriter start je een échte samenwerking. Geen afstandelijk gechat met een robot, maar nuttige contactmomenten – of dat nu face-to-face, (video)bellend of per mail is. Bouw een relevante collaboratie op, waar je vaak ook op de langere termijn baat bij hebt. Een samenwerking die veel socialer, gezelliger en prettiger is dan die met een chatbot. Dat is toch ook iets waard?
ChatGPT en tekstschrijven: wanneer is de chatbot wel handig?
Het is inmiddels wel duidelijk dat de chatbot niet zomaar tipt aan de kwaliteiten van een ervaren tekstschrijver. Toch kan ChatGPT heus gebruikt worden – mits dit op de juiste manier gebeurt. Of je nu tekstschrijver bent of bijvoorbeeld als ondernemer zelf met teksten aan de slag gaat. De innovatieve technologie is er immers toch en zal blijven.
Zet ChatGPT in als ondersteunende teksttool, om basisinformatie te verzamelen, te brainstormen over onderwerpen, content te vertalen of SEO toe te passen. Het maakt een schrijfproces sneller en efficiënter. Meer tips vind je in mijn andere blogartikel: Hoe gebruik je ChatGPT bij het schrijven van teksten?
Tekstschrijver of ChatGPT? Schakel een schrijfprofessional in
Hoewel ChatGPT tot op zekere hoogte best bruikbaar is bij tekstschrijven, kun je het schrijven van volledige (lees: creatieve, unieke en toegankelijke) teksten maar beter overlaten aan een professionele copywriter.
Op de ervaring en expertise van een schrijfprofessional kun je bouwen. Een tekstschrijver denkt met je mee, stopt persoonlijkheid in je verhaal en laat je content in het oog springen. Kost meer, maar levert ook meer op: zie het als een waardevolle investering. Zo weet je je lezer namelijk te raken. En dat telt, of je de lezer nu wilt informeren, amuseren, activeren of overtuigen.
Hé, dat is toevallig: laat ik nu net zo’n tekstschrijver zijn! Hulp nodig bij de creatie van webteksten, blogs, advertorials, nieuwsbrieven of andere copy? Neem vrijblijvend contact op.
PS Voor wat het waard is: ChatGPT acht zichzelf ook niet in staat om de tekstschrijver te vervangen. Pfoe, kan ik weer opgelucht ademhalen.