Writer’s block? Met déze 10 tips krijg je (weer) tekst op papier!
Een writer’s block komt veelvuldig voor: het is een bekend probleem bij tekstschrijven. Of je nu een boek of een blog schrijft, een whitepaper of een social media tekstje, vervelend is zo’n schrijfblokkade hoe dan ook. Hoe kom je (weer) in de flow? Lees verder voor tips van een tekstschrijver.
Waterval aan ideeën
Het liefst wil je overspoeld worden door ideeën als je last hebt van een writer’s block. Dat helpt je direct weer op gang. Schrijven is dan ook niets zonder brainstormen. Begin je project hiermee of zorg voor een tussentijdse brainstorm. Dit kun je zelf doen, door álle gedachten die door je hoofd schieten op te schrijven. Er is geen goed of fout! Niet te lang peinzen, gewoon noteren. Ook samen brainstormen werkt goed, met een collega bijvoorbeeld. En heb je al eens gedacht aan het gebruik van ChatGPT bij het schrijven van teksten? De slimme chatbot kan je helpen aan ideeën, zoals onderwerpen of basisinformatie voor je tekst.
Inspiratie is overal te vinden
Inspiratie helpt je op weg. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar inspiratie voor het schrijven is overal te vinden! Weet wel: vaak raak je geïnspireerd op onverwachte momenten en juist niet als je er te hard naar op zoek gaat.
Verder is het aan jou om te achterhalen wat je inspireert. Van een wandeling door een bos tot sparren met een gesprekspartner, van rondreizen in de trein tot onderuitgezakt op de bank je plan overdenken. Dit is voor iedereen weer anders. Sta open voor inspiratie en zorg dat je je ingevingen noteert – voordat je ze weer kwijt bent.
Kijk hoe anderen het doen
Je hoeft het wiel waarschijnlijk niet opnieuw uit te vinden: over ieder denkbaar onderwerp is immers al eens iets geschreven. Kijk daarom gerust hoe anderen het doen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om teksten te kopiëren, maar inspiratie opdoen door te kijken naar het werk van anderen is handig. Zo kom je wellicht op een geniale insteek voor jouw tekst of weet je straks juist hoe je de puntjes op de i moet zetten.
Terug naar de basis
Houd altijd in het vizier waarom je de tekst ook alweer schrijft. Welke doelgroep wil je precies bereiken? Wat is de boodschap die je wilt uitdragen? Wat is de ideale tekstvorm en hoeveel woorden heb je (ongeveer) nodig? En wil je de lezer informeren, amuseren, activeren of overtuigen? Per tekst zit dat natuurlijk weer anders! Mocht dit nog niet duidelijk zijn, dan is het zaak om het goed uit te werken. Het geeft namelijk sturing aan het schrijfproces: zie het als een essentiële basis.
Gewoon doen!
Inspiratie gevonden en schrijfdoel helder? Dan is het tijd voor het echte werk. Het is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan: doe het gewoon, dat schrijven! Toch is dit een belangrijke tip, omdat je de eerste woorden simpelweg moet neerpennen. Staren naar een leeg vel papier brengt je immers niet verder.
Onthoud dat de eerste woorden, zinnen of alinea’s niet perfect hoeven te zijn. Misschien gebruik je ze uiteindelijk helemaal niet meer, maar ze vormen wel de start van je schrijfwerk. Schrijf die eerste woorden dus zo snel mogelijk op, want dan is het begin gemaakt. En dat telt!
Begin niet met de inleiding, maar met het middenstuk
Grote kans dat je de neiging hebt om allereerst de inleiding te schrijven, zoals een verhaal in elkaar steekt. Maar de inleiding of introductie is vaak het moeilijkst om op papier te krijgen. Veel professionele tekstschrijvers beginnen om die reden helemaal niet met de inleiding van een tekst, maar schrijven dit deel juist als laatst! Dat is goed om te weten.
Start liever met het middenstuk, dat je uiteindelijk weer inspireert voor de inhoud van de inleiding. Op die manier hoef je niet direct de perfecte pakkende inleiding paraat te hebben. En je kunt altijd nog schuiven met de tekstvolgorde: ook dat is gebruikelijk.
Wees niet te kritisch of perfectionistisch
Een writer’s block ontstaat al gauw als je enorm kritisch of perfectionistisch bent. Probeer dit te voorkomen. Tot op zekere hoogte is een kritische houding uiteraard wenselijk, om je teksten van een hoogwaardige kwaliteit te voorzien. Maar laat je kritische blik niet in de weg staan van je creativiteit.
Je kunt proberen om met name in de laatste fase van het schrijfproces je kritische pet op te zetten: dit is immers het belangrijkst bij het redigeren. Het creatieve proces dat eraan voorafgaat, is gebaat bij schrijven zonder belemmeringen.
Tekst een tijd links laten liggen
Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe snel je de tekst nodig hebt, maar het kan absoluut helpen om de tekst een tijd links te laten liggen. Denk aan een paar dagen, een week of een maand. Pak het er vervolgens weer bij en kijk er met een heel andere blik naar! Zo voorkom je dat je je blindstaart op je tekst, zonder vooruit te komen. Je kritische blik is na verloop van tijd ook weer een beetje verdwenen en laat je dus niet langer vastzitten.
Helemaal opnieuw beginnen
Kom je nog steeds niet vooruit? Misschien deugt je verhaal niet (helemaal) en zit je daarom vast: heb je daar al aan gedacht? Het klinkt misschien hard, maar durf die waarheid onder ogen te komen. Wis in dat geval alles wat je hebt en begin opnieuw. Schrijven is schrappen: of het nu om een tekstdeel of een hele tekst gaat. Soms zit er gewoon niets anders op, ook al is het moeilijk om daaraan toe te geven. Een schone lei zorgt met een beetje geluk voor een heleboel frisse energie en nieuwe inspiratie! En laat dat nu precies zijn wat je nodig hebt.
Hulp van een professionele tekstschrijver inschakelen
Je kunt je afvragen: wil je altijd alles helemaal zelf doen? Als schrijven je simpelweg niet ligt, is het heel ingewikkeld om een meesterwerk op papier te krijgen. Dat is frustrerend en kan ook nog eens een ongewenst resultaat opleveren. Zonde van je tijd! Schakel liever de hulp in van een professionele tekstschrijver, die verstand heeft van zaken. Vaak is het een enorme opluchting om het schrijven los te laten, als het niet lukt.
De schrijfexpert kan voor jou het hele verhaal uitwerken, je voorzien van advies of je bestaande tekst redigeren. Professionele teksten zijn al gauw de investering waard, omdat deze teksten precies uitdragen wat jij wilt vertellen. Deel je boodschap op een heldere en toegankelijke manier, wat vervolgens bijvoorbeeld weer meer bezoekers of sales kan opleveren.
Kun je zo’n tekstschrijver goed gebruiken? Dan ben je aan het juiste adres. Als ervaren copywriter (die ook heus weleens last heeft van een writer’s block, daar niet van!) schrijf ik met liefde jouw teksten. Altijd met oog voor doel en doelgroep, in de juiste tone of voice en indien gewenst SEO-proof. Neem vrijblijvend contact op.