Beeld | Broodjes bakken

Een poosje geleden fotografeerde ik voor een grote bakkerij het productieproces. En ik kan je vertellen: dat was een feestje! Terwijl de lekkere geuren van het brood zich overal om me heen verzamelden, legde ik het bakproces vast. In deze blog geef ik je een kijkje in de keuken.

De dorpsbakker

Helemaal nieuw is de wereld van brood niet voor me: mijn moeder heeft een bakkerswinkel in het dorp waar ik vandaan kom. Dat maakt het extra leuk om een dag mee te lopen in een grote bakkerij, om eens te zien hoe het er daaraan toegaat. Want het gaat bij iedere bakker natuurlijk net weer een beetje anders.

Het broodbakken is een uiteenlopend proces. Waar de ene klus met grote machines wordt uitgevoerd, wordt iets anders weer met de hand gedaan. In deze bakkerij kent elk broodsoort een uniek recept dat al generaties lang wordt gehanteerd en verbeterd, met onder andere allerlei zaden en pitten.

Mengen en kneden

Na het zorgvuldige afwegen is het tijd om het deeg te maken, waarbij alle ingrediënten samenkomen. Dit proces bestaat allereerst uit het mengen, en vervolgens het kneden om glad en soepel deeg te krijgen. Bij het afkneden maken de bakkers gebruik van de zintuigen, door goed naar het deeg te kijken, te luisteren en het deeg te voelen. Een product dat leeft.

Als de basis van het deeg is gemaakt, wordt het deeg verwerkt. Zo vouwt de bakker het deeg om spanning in de gluten op te bouwen: hierdoor kan het alle smaken beter vasthouden. Ook volgt het decoreren van de broden, met bijvoorbeeld zadenmelanges, zemelen, grutten of verschillende soorten gries. En dan is het tijd voor het rijzen, waarbij meerdere broden overnachten in de koelkast.

De oven in

Vervolgens is het moment daar dat het brood een appetijtelijk kleurtje krijgt: de bakker schuift het in de oven. De klok wordt ingesteld en de deur gaat dicht, waarna de warmte het laatste werk uitvoert. Tijdens het bakken wordt het brood gaar en krijgt het die lekkere krokante korst.

De geur die de neus binnenkomt als de deur even later weer opengaat… heerlijk, versgebakken brood! Het doet me denken aan vroeger, toen ik in mijn ouderlijk huis woonde. Daar werd ik iedere ochtend wakker met deze geur – iets wat ik toen niet meer zo speciaal vond, maar wat me nu weer blij maakt. Leuk om een dag vast te leggen voor Bakker van Eekeren!

Op zoek naar een fotograaf voor jouw bedrijf, evenement of voor andere momenten? Heel leuk, neem contact met mij op! Lees- en kijktip: ik verzorg ook horecafotografie.

Bekijk meer • fotografie tekstovercontact

Volg Anna Schouten – Tekst & beeld op • InstagramFacebookBloglovin’

Heb je de vorige blogposts al gezien?
Verloofd | Lars en Auke
Reis | Roadtrip door Italië

Gerelateerde berichten

Vergelijkbare berichten