Content creator: copywriting en fotografie voor startup Upperbloom

In mijn werk als freelance content creator, in de vorm van copywriter en fotograaf, voor plantenservice Upperbloom komen veel van mijn interesses samen: tekstschrijven, fotograferen én planten! Voor deze veelbelovende startup maak ik uiteenlopende content over planten en bloemen. Dat blijft niet aan de oppervlakte, maar gaat ook de diepte in. Denk aan content over het belang van vergroening in de stad en de sociaal-maatschappelijke werkwijze in de plantenkas. Van het maken van snappy, prikkelende content voor campagnes tot het werken met uitgebreide interviews – ik neem je mee in de verhalen waar ik Upperbloom bij mag helpen.

Fotograaf planten en bloemen - lifestyle fotografie Utrecht

Tekstschrijver voor campagnes en concepten

Om het verhaal van Upperbloom te vertellen, is het zaak om met doordachte teksten het concept van de startup toe te lichten. Van informerende websiteteksten tot wervende campagneteksten voor print en social media: er komt veel voorbij. Daar komen de nodige aandachtspunten bij kijken, aangezien plantenservice Upperbloom een nieuw concept op de markt brengt, waarover verschillende aspecten moeten worden toegelicht. Het is uiteraard de bedoeling om dit alles mooi op papier te krijgen – met aantrekkelijke en overtuigende teksten, die de lezer aanspreken. Een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan als tekstschrijver, waarbij het tevens mijn taak is om de teksten direct aan de doelgroep te richten.

Het concept moet duidelijk zijn, zonder het verhaal te langdradig te maken. De service moet verkocht worden, zonder een overdreven sales praatje te houden. Inspireren staat voorop, om de doelgroep op vriendelijke wijze warm te maken voor Upperbloom. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van uitingen – van een prikkelende tekst tot een heldere opsomming:

Balkon, terras of tuin: het héle jaar groen om je heen
Planten maken blij. Daarom mogen ze niet ontbreken in jouw leven, en op jouw buitenplek. Wij toveren jouw balkon, terras of tuin om tot de beste plek in de stad. Boordevol mooi én makkelijk groen, met onze service voor buitenplanten en bijbehorende plantenbakken. Zo kun je nog beter bijtanken, ontspannen en genieten van de charmes van de stad. Bang dat je geen groene vingers hebt? Upperbloom has got your back. Met ons plantenabonnement kies je voor groen op de makkelijkste manier.

Alles kan
Klein balkon of groot dakterras. Klassiek of modern. Met of zonder reling. Tien hoog of op de begane grond. Alles kan: Upperbloom heeft voor elke situatie de perfecte plantenset, met premium plantenbakken.

Kies voor gemak met kwalitatieve planten én plantenbakken
We voorzien je twee of drie keer per jaar van nieuwe, makkelijk te verzorgen planten. Altijd groen op jouw buitenplek! Samen met onze floral designers, plantenexperts en kwekers bedenken we de plantensets. We verrassen je met fraai groen volgens de laatste trends. Passend bij het seizoen. Van een visueel kleurenspektakel in de zomer tot subtieler wintergroen als het kwik daalt: je geniet steeds weer van een afwisselend aanzicht. Thuis bezorgd en geïnstalleerd door de balkoniers. We nemen het werk voor je uit handen. Want we geloven in gemak. Je hoeft nooit meer zelf met zware zakken tuinaarde aan de gang. Ook het passen en meten met potmaten is verleden tijd. Het enige wat jij hoeft te doen? Water geven: in de zomer circa 1x per week, in de winter circa 1x per maand.

Onze bijbehorende slimme plantenbakken van de schoonste plasticvariant polypropyleen (PP) zijn UV- en vorstbestendig, evenals regenwaterproof. Krachtpatsers in elk seizoen, met een handige watermeter en een groot waterreservoir. Dat maakt het verzorgen van je planten een koud kunstje. De antracietkleurige plantenbakken kennen een strakke look en zijn verkrijgbaar in drie designs: hangend, staand hoog of staand laag. Combineren mag.

Een snel rijtje: dit is Upperbloom
– Slim plantenabonnement vanaf €9,90 per maand, maandelijks opzegbaar
– Het hele jaar door makkelijk te verzorgen groen op je balkon of terras, of in je tuin
– Premium plantenbakken met groot waterreservoir en zorgeloos watergeefsysteem
– Sterke en mooie planten, inclusief drie maanden Groen Garantie
– Twee of drie keer per jaar een plantenwissel, thuis bezorgd en bij jou geïnstalleerd door onze balkoniers
– Service: bij vragen staan onze balkoniers voor je klaar

Doen, een balkon, terras of tuin vol leven? Je kunt eenvoudig de Upperbloom plantenservice bestellen: ontdek onze planten van dit seizoen en stel je eigen set samen, bestaande uit zowel de planten als de bakken. Maak een féést van je buitenplek!

Lifestyle fotografie - fotografie planten bloemen - botanische fotografie

Tekstschrijver voor verdiepende artikelen op een blog

Naast het schrijven van wervende copy en teksten ter uitleg van het concept van de startup, houd ik me ook bezig met het schrijven van verdiepende artikelen voor Upperbloom Journal. Hier lees je uiteenlopende blogs: van tips voor een stralend balkon tot diepte-interviews met plantenkenners en kwekers. Ook komen de Upperbloom-fans aan het woord in de categorie #balconystories, en lichten we relevante concepten zoals biophilic design en biophilic urbanism toe. Als tekstschrijver houd ik me graag bezig met verdiepende verhalen – het is voor mij dan ook een feest om met deze content aan de slag te gaan.

Bij Upperbloom willen we het totale plaatje vertellen. Een groene buitenplek is een leuke bezigheid, maar daarnaast een broodnodige oplossing voor meer ontspanning en een beter klimaat in de stad. Er kan een breed verhaal over worden verteld, om de lezer te enthousiasmeren voor meer groen om zich heen. Om toe te lichten dat iedereen van planten kan genieten, ook zonder groene vingers of plantenkennis. Hieronder vind je de links naar een aantal verdiepende artikelen van mijn hand:

In de kas met onze kweker Jaco: ‘Het is mooi om een jong bedrijf te helpen!’
Voordat de planten en plantenbakken van Upperbloom op jouw buitenplek verschijnen, groeien we het groen een tijdje op in onze kas. Zo leveren we je sterke en mooie planten, die wel tegen een stootje kunnen. Hoe ziet het proces in de kas eruit? Kweker Jaco Vreugdenhil vertelt je er graag alles over. Van de biologische werkwijze tot de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die helpen met het groen. Kijk mee in onze kas!

Ontmoet onze floral designer Modeste Herwig
Om tot de stralende plantensamenstellingen te komen voor in de bijbehorende premium plantenbakken, werken we bij Upperbloom samen met floral designer Modeste Herwig. Modeste is beplantingsspecialist, groenauteur en tuinfotograaf. Inmiddels heeft ze ruim 45 tuinboeken gemaakt. Voor Upperbloom deelt ze haar kennis over het planten- en bloemenrijk, om tot de mooiste én sterkste plantensets te komen. Hoe bedenkt Modeste die gouden combinaties?

Tussen de bollen bij de kweker: waar komen de Upperbloom balkonplanten vandaan?
In de plantenbakken van Upperbloom vind je bloemen en planten van Nederlandse bodem. Wie zijn de kwekers die de stralende balkons, terrassen en tuinen mogelijk maken? We stellen ze natuurlijk graag aan je voor! Speciaal voor onze voorjaarsbak hebben we de handen ineen geslagen met bollenkweker Hein van Haaster. Hij voorziet de Upperbloom plantenset voor de lente van sterke bollen, die uitgroeien tot kleurrijke tulpen en meer. Hein vertelt je vol enthousiasme over zijn werk bij HM van Haaster, een familiebedrijf uit Hillegom waarin hij nu werkt als vierde generatie bollenkweker. Hoe ziet een dag in zijn bedrijf eruit? En waarom vindt Hein een groen balkon zo belangrijk?

Een perfect terras of balkon inrichten: 7 tips
Wil je van jouw balkon of terras dé plek maken om lekker van de zon te genieten? Yes! Omarm dat buitenleven. Als je het slim aanpakt, kun je meer met je balkon dan je denkt. Zelfs met een smal of klein balkon. Handige tips nodig om tot die perfecte styling te komen? Upperbloom helpt je op weg!

Biophilic design: groen in jouw huis én jouw stad
Biophilic design en biophilic urbanism. Say what? Voordat je meteen van plan bent om weg te klikken: we denken dat deze termen juist heel interessant voor je kunnen zijn én dichterbij je staan dan je denkt. […] Ook jij kunt een bijdrage leveren aan het groener maken van je leefomgeving. Júíst het plaatsen van groen op je buitenruimte, al is het maar een klein balkon, is effectief voor jouw geluk, evenals een vergroening van je straat, wijk en stad. Daar komen biophilic design en biophilic urbanism om de hoek kijken.

#balconystories | Damian: ‘Groen maakt de stad uitnodigender!’
Wie zijn de mensen die hun terras, balkon of tuin hebben gepolijst met ons levendige groen? In #balconystories delen Upperbloom-fans hun verhaal. Ontmoet Damian: sinds hij in april 2020 voor het eerst de Upperbloom planten en plantenbakken ontving, ging hij alleen maar meer genieten van zijn kleine balkon in hartje Amsterdam. Waarom maakt het leven in deze stad hem zo gelukkig? En wat betekent groen voor hem?

Botanisch fotograaf van planten, bloemen en portretten

Zo nu en dan ga ik ook met mijn camera aan de slag voor Upperbloom, met als resultaat onder andere de foto’s die je voorbij ziet komen op deze pagina. Zo maak ik als fotograaf beelden van de planten en bloemen van de startup. Ook maak ik lifestyle foto’s van de gebeurtenissen in de kas, en schiet ik portretfoto’s van kwekers en klanten. Dat alles in een kleurrijk jasje, geheel naar de huisstijl van Upperbloom. De verschillende seizoenen komen voorbij: van winterplanten in de sneeuw tot tulpen die het voorjaar visualiseren. Samen met de teksten vertellen de foto’s een compleet verhaal.

Ben je op zoek naar een content creator, als tekstschrijver en/of fotograaf? Ik kan deze werkzaamheden afzonderlijk van elkaar inzetten, of ze juist combineren. Van startup tot groot bedrijf: bij interesse in een samenwerking hoor ik heel graag van je. Neem contact met me op!

Bekijk meer • fotografie tekstovercontact

Volg Anna Schouten – Tekst & beeld op • InstagramFacebookBloglovin’

Heb je de vorige blogposts al gezien?
Portretfotografie voor ondernemer | Serf
Trouwfotografie Arnhem | Merel en Meri

Vergelijkbare berichten