Achter de schermen | Rachel van De Huismuts

Tijd voor een nieuw Achter de schermen interview! Ik ging langs bij Rachel Siwaletti (28), blogger en vlogger op De Huismuts. Als er iemand een scherp oog heeft voor interieur inrichting, een lieve moeder is én een awesome modestijl heeft, dan is het wel Rachel. Tel daar haar stralende persoonlijkheid en vrolijke karakter bij op, en het plaatje is compleet. En dat maakt haar dan ook zo inspirerend! Hoe is Rachel deze carrière begonnen, wat is haar grote doel en waar droomt ze momenteel van?

Achter de schermen | Rachel van De Huismuts

Tijdens haar opleiding Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam kwam Rachel er met een stage bij Koffietijd achter dat ze niet gemaakt is voor de kantoorbaan van 9 tot 5 – of 6, 7. Elke dag achter de computer, elke dag op kantoor. Zo licht ze toe: “Toen gingen mijn ogen open: dat was niet het leven dat ik wilde leiden. En zo is in 2013 de blog ontstaan!”

De vrijheid ervaren

Ze gaat verder: “Ik dacht: dit is wat ik wil! Zelf content maken, mijn eigen tijden bepalen. Die vrijheid ervaren.” Waar veel bloggers hun bezigheid als een hobby zien, was de insteek bij Rachel meteen groots. Ze droomde ervan om hier haar baan van te kunnen maken. Enthousiast vertelt ze: “Daar wilde ik graag naartoe, en daar heb ik ook heel hard voor gewerkt.” Een studie, een bijbaan en de blog: het was niet niks om zoveel verschillende ballen in de lucht te houden. “Ik zat vaker wel dan niet tot diep in de nacht te werken.” Die gedrevenheid heeft Rachel gebracht waar ze nu is.

Van interieur naar mama lifestyle blog

Het onderwerp toentertijd? Wonen en interieur. “Ik zocht een platform waarop ik interieur inspiratie kon delen. Voor een klein budget, een hoger budget en alles daartussenin. Dat miste ik toen nog in de blogwereld: een interieur blog voor ieder budget.”

Rachels werkplek

Inmiddels is de blog uitgegroeid tot een mama lifestyle site. “Toen ik zwanger werd van Pip is de blog op natuurlijke wijze omgetoverd naar een mama lifestyle blog. Dat had toen heel erg mijn interesse, daarom ben ik daarover gaan schrijven.” Of de interieur artikelen helemaal verleden tijd zijn? Nee, vertelt Rachel: “Ik vind het nog steeds leuk om met interieur bezig te zijn, maar het is niet meer het hoofdonderwerp.”

De omslag naar de mama lifestyle blog is doorslaggevend geweest voor Rachels succes: “Ik kon ervan gaan leven sinds ik zwanger was van Pip. Toen ben ik persoonlijk gaan bloggen. Ik sneed daarmee een andere doelgroep aan, en ook andere merken. Dat is heel hard gegaan. Ik heb alles wat ik ernaast deed opgezegd, en ben fulltime voor De Huismuts gegaan!”

Van interieur naar mama lifestyle blog – dat doet de vraag opborrelen of het thema nog eens zal veranderen. Rachel: “Ik denk dat de blog heel erg met mijn leven meegaat. Stel we gaan ooit verhuizen, dan zal het interieur weer meer op de voorgrond komen. Als er misschien ooit een tweede kindje komt, dan gaat het weer meer over de zwangerschap. De blog is echt een weerspiegeling van mijn leven. Hetgeen wat op dat moment een grote rol speelt, zie je terug in de artikelen. Eigenlijk een soort real life soap, dus!” Het dicht bij zichzelf blijven vindt Rachel van groot belang, wat maakt dat ze een echt unieke uitstraling heeft. Niet bang zijn om te veranderen van onderwerpen, maar doen wat goed voelt: dat is de manier waarop ze erin staat.

Koffie en een boekje erbij: Rachel zit hier graag

Rachels grote doel: inspiratie bieden

Het doel van Rachels blog is om te inspireren. Toen ze nog over interieur schreef was dat zo en nu ze een mama lifestyle blog heeft, is dat nog altijd niet veranderd. “Daar haal ik echt voldoening uit. Ik heb bijvoorbeeld zoveel ouders geholpen met de blogpost over het laten wennen van de baby aan de wieg. Dat vind ik zo fijn en bijzonder!” Het is dan ook iets waar ze enorm trots op is, dat ze zoveel anderen mag inspireren.

Dat inspireren gebeurt op een toegankelijke manier. Bereikbare en persoonlijke artikelen, zonder met een vingertje te wijzen: dat is wat Rachel het liefst creëert. “Ik zeg ook altijd in mijn blogposts: dit is mijn manier. Het hoeft niet jouw manier te zijn, maar pik datgene eruit waar jij iets aan hebt. Er zijn heel veel moeders die het idee hebben van: zo moet het en niet anders. Daar heb ik dus echt een gruwelijke hekel aan! Ik hoop dat mijn blog een gezellige plek is, waar je naartoe kunt gaan als je behoefte hebt aan tips of vermakelijkheid in de vorm van de vlogs.”

Blogposts én video’s maken

Rachel zit niet stil. Inmiddels is er naast de blog ook een YouTube-kanaal bij gekomen. Dat terwijl ze een poos geleden nog dacht dat ze niet zou gaan vloggen. Lachend: “Ik haatte vlogs! Ik dacht echt: waarom doen mensen dit? En waarom kijken mensen hiernaar?”

Rachel en Pip op de bank

Dat is dan ook niet waar het begon. Als verse YouTuber plaatste Rachel video’s over hotspots, waarbij ze als een soort presentatrice een review gaf. Vanaf daar ging het verder: “Toen werd video ook wel steeds groter en belangrijker. Mijn mediabureau zei: ‘Je moet nú op die trein springen.’ Ik ging er steeds meer op inzetten. Eerst samen met een vriendin, waarmee ik DIY video’s maakte.” De doelgroep daarvoor bleek echter te specifiek, en de kijkcijfers laag. Om qua videocontent echt wat voor haar volgers te betekenen, kwam Rachel uit bij het vloggen. “Daarmee trok ik veel meer mensen die het leuk vinden om te zien. Die geïnteresseerd zijn in mijn leven.”

Of het vloggen altijd van een leien dakje gaat? Niet helemaal – ook Rachel heeft zo haar struggles. “Het blijft wel een beetje een awkward dingetje, vooral buiten. Ik probeer dan tegen mezelf te zeggen: dit is mijn werk, het hoort erbij. Doe het gewoon! Maar dan pak ik de camera en zie ik iemand kijken, en dan doe ik het maar weer weg…”

Maar het vloggen heeft ook iets moois, en maakt dat ze zich een stuk persoonlijker kan uiten. Ze legt uit: “Ik kan de volgers veel dichter bij me laten komen. Toen ik alleen een blog had, kenden mensen mijn stem niet. En wisten ze misschien ook niet eens hoe ik eruit zie. Hoe mijn leven was, dat was eerst allemaal heel abstract en afstandelijk. Nu hebben mensen veel meer het idee dat ze mij kennen, en voelen ze zich echt betrokken bij wat ik doe.” Op deze manier heeft ze een achterban aan trouwe volgers opgebouwd.

Planner in Rachels woning - volgende week lees je in een nieuwe blogpost alles over haar interieur!

Rachels ware passie: schrijven

Rachels blog doet echter niet onder aan het succes van haar YouTube-kanaal. Als ze moest kiezen tussen vloggen en bloggen? “Bloggen, denk ik.” Over de reden daarvoor is ze expliciet: “Als ik nooit meer zou mogen schrijven, zou ik dat heel erg missen. Schrijven is gewoon mijn passie. Ik kan echt een hele dag bezig zijn met een stuk. Het schrijven van een artikel is voor mij een puzzel: hoe je precies omschrijft wat jij bedoelt en ergens bij voelt. En dat vind ik heel leuk om te doen.”

Grootse toekomstplannen

Waar Rachel eerder wenste en knokte om rond te kunnen komen als blogger, droomt ze nog altijd. “Ik wil bijvoorbeeld misschien eens een De Huismuts home collectie uitgeven, met kussens en dergelijke. Of een babylijn. Producten uitgeven in een betrokken samenwerking met een tof merk: dat lijkt me heel erg leuk.” Big news – in haar laatste vlog heeft Rachel uitgesproken dat deze wens werkelijkheid gaat worden.

Verder is het haar toekomstplan om door te gaan met wat ze nu bedrijft. “Van mij hoeft er niet zoveel te veranderen. Ik wil de komende jaren blijven doen wat ik nu doe: blijven schrijven en video’s maken. Het liefst natuurlijk voor een nog groter publiek!”

Portret van Rachel en Pip

Hoewel de inhoud hetzelfde mag blijven, mag het qua vorm wel eens anders. Zo heeft Rachel het plan om in het nieuwe jaar een tijd naar Bali te gaan, om ook vanuit daar te bloggen en vloggen. “Dat geeft leuke nieuwe kansen voor de blog. Dan zijn er weer een heleboel andere dingen om over te schrijven, zowel wat betreft de voorbereidingen als de reis zelf. Een nieuwe experience, en een frisse wind voor de blog.” Een prachtig en exciting vooruitzicht, waar vast een heleboel mooie verhalen uit gaan komen!

Naast dit uitgebreide interview over haar carrière, sprak ik Rachel ook over haar interieur: haar stijl, topstukken en droomitems. Daarover komt volgende week een blog online. Verwacht niet nog een keer zoveel tekst, maar vooral een heleboel foto’s!

Bekijk meer • fotografie tekstovercontact

Volg Anna Schouten – Tekst & beeld op • InstagramFacebookBloglovin’

Wat vind jij van Rachels verhaal?

Heb je de vorige blogposts al gezien?
Beeld | Jessica & Chayenne op de kiek
Een nieuw begin!

Vergelijkbare berichten