Persoonlijke herinnering | De grote verhuizing

Nu de klok alweer even op de wintertijd staat, is voor mijn gevoel het jaar al bijna afgelopen. Snel gaat het dan ook – komende week is mijn verjaardag en daarna is het al gauw tijd om de kerstboom in huis te halen. Dat laatste is iets wat voor mij voor het eerst zo zal zijn. In mijn studentenkamer heb ik er nooit plek voor gehad, maar inmiddels woon ik samen in een grotere ruimte dan dat. En dat samenwonen, dat is nu precies waar deze blog over gaat.

We gaan negen maanden terug in de tijd, naar de maand januari. In mijn studentenkamertje – veertien vierkante meter groot, op de zesde etage in zo’n typische studentenflat – ben ik urenlang bezig met het inpakken van mijn spullen. Ik verbaas me erover hoeveel spullen ik in die kleine kamer heb gestouwd. Gelukkig kan er veel weg: een bureau dat bijna uit elkaar valt, een kledingkast waar ik echt op ben uitgekeken en een paar vuilniszakken vol kleding en interieuraccessoires. Dat ruimt op. Wel lastig om de zakken die weg mogen en die juist meegaan naar het nieuwe huis te onderscheiden in zo’n kleine ruimte.

Persoonlijke herinnering | De grote verhuizing

Van A naar B

Even later is het zover. Een ochtend waarop mijn vader al vroeg voor de deur staat, om te helpen bij de verhuizing. De spullen van mijn studentenkamer naar het nieuwe appartement, waar mijn vriend en ik gaan wonen. Ook nog even langs Ikea. En spullen bij zijn huis ophalen. Dat klusje klaren we wel even in zo’n vier, vijf uurtjes – ik hoor het ons nog zo zeggen. Niets van waar natuurlijk: laat op diezelfde avond zijn we nog altijd druk in de weer.

Ik was blij toen de dag erop zat. Maar dat geldt nog wel meer voor mijn vader. En net zo goed voor mijn vriend. Uitgeput ploften we die nacht op het bed neer. Voor het eerst slapen in ons nieuwe huisje! Waar je misschien zou denken dat we die eerste nacht maar wat wakker lagen door de nieuwe omgeving, vielen we juist als een blok in slaap. Met een tevreden glimlach op ons gezicht.

Persoonlijke herinnering | De grote verhuizing

Lievelingsbezigheid

En die glimlach, die is er nog altijd. Oh, wat vind ik het heerlijk om thuis te komen. Iedere dag weer. Met name tijdens de laatste maanden in mijn studentenkamertje droomde ik ervan om een eigen plek te hebben. Met veel meer ruimte om in te kunnen richten – zacht uitgedrukt een van mijn lievelingsbezigheden. Waar ik eerst niet veel meer kon dan urenlang op Pinterest rondstruinen, werd het nu dan de werkelijkheid om mijn eigen interieur op te stellen.

En dat heb ik geweten. Mooie meubelstukken, een plantenverzameling, planken aan de muren en allerlei accessoires: ze hebben door de maanden heen allemaal hun plekje weten te bemachtigen in het huis. Alles is met zorg uitgekozen. Het voelt dan ook steeds meer als een thuis. Niet zo gek ook, nu we er alweer negen maanden wonen. Bizar hoe snel de tijd gaat.

Persoonlijke herinnering | De grote verhuizing

De blik achteraf

Terugkijkend op de verhuizing had ik de dingen achteraf gezien misschien wel wat anders aangepakt. De lange dag zorgde voor behoorlijk wat stress. Dat gevoel is natuurlijk niet te voorkomen bij een verhuisdag, maar kan wel geminimaliseerd worden. Zo hoor ik van steeds meer mensen dat ze een bedrijf inschakelen als verhuishulp. Klinkt als een ideaal plan – zeker omdat ik me inmiddels wel eens schuldig voel dat ik steeds maar mijn vader om hulp vraag. In mijn leven als student ben ik nu al drie keer verhuisd, en daarnaast zal een volgende verhuizing uit veel meer spullen bestaan nu ik in een grotere ruimte woon. Tijd dus voor een andere oplossing. Student verhuizers is een bedrijf dat graag helpt bij verhuizingen. Zo kunnen we onze vaders thuislaten, en het werk overlaten aan meer professionele verhuizers.

Naast een beter georganiseerde verhuizing hadden mijn vriend en ik ook wel iets meer aandacht kunnen besteden aan de voorbereiding. Zo zijn de plankjes aan de muren er pas maanden later gekomen, omdat we er simpelweg niet aan dachten op de verhuisdag zelf en vervolgens niet het juiste gereedschap in huis hadden. Om niets over het hoofd te zien, heb je een heleboel aan deze checklist voor verhuizen. Wist je bijvoorbeeld dat je acht weken voor je verhuizing al aan de slag kunt gaan? Daar waren wij dus zeker vier weken te laat mee begonnen, laat staan met het doorgeven van de adreswijziging en andere belangrijke zaken. Tips om te onthouden voor een volgende verhuizing – tegen die tijd waarschijnlijk naar een nog grotere ruimte, waar een nog betere planning voor nodig is. En mocht jij binnenkort verhuisplannen hebben, kun je er hopelijk inspiratie uit opdoen.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met StudentVerhuizers.


Bekijk meer • fotografie
tekstovercontact

Volg Anna Schouten – Tekst & beeld op • InstagramFacebookBloglovin’

Heb jij binnenkort spannende verhuisplannen? Hoe kijk jij tegen verhuizen aan?

Heb je de vorige blogposts al gezien?
Analoge avonturen | #1
• 
Puik Project | Je tuin delen met Jouw Stek
• Thuisbeeld | Rachel van De Huismuts

Vergelijkbare berichten