2020 | Recap van mijn eerste jaar als fulltime freelance tekstschrijver en fotograaf

En dan is het ineens 2021! Hoewel het nieuwe jaar alweer een paar dagen oud is, blik ik nog even terug op 2020. Eén ding is wel duidelijk: wat was het een vreemd jaar, gezien alle omstandigheden in de wereld. Voor mij persoonlijk was 2020 een belangrijk jaar: mijn eerste jaar als fulltime zzp’er in mijn bedrijf als tekstschrijver en fotograaf! Hoe dat me is afgegaan? Ik vertel je er graag meer over – duik met me mee in mijn 2020.

Eigen bedrijf in coronatijd

Eerlijk is eerlijk: ik heb echt wel even met de handen in het haar gezeten toen het coronavirus ook in Nederland uitbrak. Ik stond op dat moment nog net geen twee maanden als fulltime ondernemer op eigen benen, met mijn bedrijf als tekstschrijver en fotograaf in Utrecht. Tegen het eind van de maand januari had ik mijn laatste dag als online redacteur corporate bij de VPRO, de functie die ik ruim een jaar lang met veel plezier had vervuld. Toch prikkelde het verlangen om mijn eigen baas te zijn, wat maakte dat ik eind 2019 de knoop doorhakte om ervoor te gaan. Fulltime in mijn eigen bedrijf werken – een nieuwe start waar ik me vol frisse energie op stortte. En toen was daar COVID-19.

De mooie bruiloften die ik mocht komen vastleggen als trouwfotograaf werden al gauw verplaatst. Geplande tekstklussen vielen tijdelijk in het water met oog op het onzekere vooruitzicht van de crisis. En ja, dat was best even spannend. Had ik dan toch de verkeerde keuze gemaakt door mijn baan op te zeggen?

Ik mocht mezelf gelukkig prijzen met het feit dat ik kon bouwen op mijn vaste opdrachtgevers. In 2016 heb ik mijn bedrijf, Anna Schouten – Tekst & beeld, opgericht: hoewel ik nog niet eerder volledig fulltime in mijn bedrijf had gewerkt, had ik door de jaren heen toch al een fijne contactkring opgebouwd. Daarnaast werk ik als tekstschrijver én als fotograaf, wat maakt dat ik mijn werkzaamheden goed kan verdelen. Zo bleef ik ook tijdens de eerste piek van de crisis aan het werk, waar ik heel dankbaar voor ben.

Hoe ziet mijn werk als zelfstandig tekstschrijver en fotograaf eruit?

Ik vind het belangrijk dat mijn werk lekker afwisselend is. Geen wonder dus dat ik zowel plezier haal uit tekstschrijven als uit fotograferen: zo is er steeds weer iets anders om me mee bezig te houden. Soms komen het schrijven en het fotograferen samen binnen een klus, maar meestal zijn dit twee afzonderlijke zaken waar ik voor word ingehuurd. Op mijn blog en Instagram zie je voornamelijk mijn fotografie voorbijkomen, maar een groot deel van de tijd ben ik dus juist ook teksten aan het tikken – daar post ik eigelijk niet zoveel over. Met ook in 2020 maandelijks weer teksten om op te pakken als freelance copywriter voor verschillende opdrachtgevers, vormde dit de stabiele basis in mijn werkschema, waar ik het grootste deel van de tijd mee bezig ben geweest.

Waar het tekstschrijven lekker op z’n gangetje doorliep, vormde het plaatjes schieten het andere deel van mijn werkzaamheden. Voor verschillende fotoklussen pakte ik mijn cameratas in en ging ik op pad. Dat vind ik zo’n fijne variatie in mijn werk: de ene dag ben ik aan het schrijven of bewerk ik foto’s achter mijn laptop, de andere dag ga ik juist urenlang de deur uit om in de weer te zijn met mijn camera. De meeste uren ben ik achter mijn laptop te vinden, maar door van tijd tot tijd elders op avontuur te gaan, is er altijd weer genoeg spannends te beleven. Ook het werken voor uiteenlopende bedrijven draagt daaraan bij, waar je hieronder meer over leest.

Fotografie: leuke klussen en nieuwe plannen als zelfstandig ondernemer

Het is mijns inziens belangrijk om mezelf te ontwikkelen als zelfstandig ondernemer. Het uitwerken van nieuwe concepten past in dit straatje. In 2020 stortte ik me op mijn concept voor horecafotografie en benaderde ik verschillende koffiezaken, cafés en restaurants in Utrecht om hiermee aan de slag te gaan. Hoewel het goed van de grond kwam, met fijne fotosessies voor onder andere Landhuis in de Stad, Carla’s Conditorie en Op Zuid, gooide het coronavirus roet in het eten. Momenteel staat mijn fotografie voor horeca even stil – ik leef mee met de restaurants en blijf hopen op een goede afloop van deze beroerde tijd.

Het stond verder al langer op mijn lijstje om luxe fotoalbums aan te bieden, voor bruiloftfotografie of andere dierbare momenten. Ook dit heb ik in 2020 uitgewerkt: ik ging op zoek naar een geschikte drukker voor de fotoboeken en dacht na over de juiste invulling van zo’n belangrijk boek vol herinneringen. Ik maak met liefde een goed gevuld en stevig fotoalbum van een hoogwaardige kwaliteit voor je – waar je jaar in, jaar uit met plezier doorheen kunt bladeren.

Waar ik me op het gebied van fotografie nog meer mee bezighield? Helaas heb ik vanwege het virus dit jaar geen bruiloften mogen fotograferen – zeker een van mijn favoriete bezigheden als fotograaf. Ik heb voorzichtige hoop voor 2021 en kan niet wachten tot er in 2022 hopelijk écht weer meer mogelijk is. Gelukkig kon ik aan de slag met andere toffe klussen, waaronder fotografie voor restaurants, portretfotografie voor een ondernemer, productfotografie voor een festivalbox en een loveshoot in de natuur in het mooie Amelisweerd. Nog voordat het virus losbarstte, verzorgde ik de zakelijke evenementfotografie voor een bijeenkomst van Cornelis Serveert. Leuke en uiteenlopende fotosessies waar ik met veel plezier aan heb gewerkt.

Tekstschrijven: volle bak aan de slag

Waar het fotograferen op een wat lager pitje stond dan ik vooraf had verwacht, heb ik me verder juist veel beziggehouden met tekstschrijven. Heel leuk! Ik heb voor verschillende opdrachtgevers mogen werken, waaronder Adidas, Reebok, Zalando, HEMA en woonblog IkWoonFijn.nl. Voor deze bedrijven ging ik aan de slag met het maken van webteksten, blogs, productteksten en nieuwsbrieven. Zo heb ik duizenden woorden mogen tikken en aanleveren – ik zou eigenlijk eens moeten tellen hoeveel woorden ik schrijf in een jaar tijd.

Ook bijzonder om het jaar mooi rond mee te maken: waar ik in januari de VPRO verliet om fulltime in mijn bedrijf te gaan werken, was ik de laatste maanden van 2020 tijdelijk weer even op deze vertrouwde plek terug om een aantal dagen in de week mee te helpen aan een groot online project. Wat vond ik het fijn om zo toch nog weer een beetje te worden betrokken bij deze mooie omroep.

Een vooruitblik op 2021

Ik kijk terug op een heel mooi eerste jaar als fulltime freelance tekstschrijver en fotograaf. Waar het jaar toch wel spannend begon, voelde ik me naarmate de maanden vorderden steeds sterker in mijn bedrijf staan. Ondanks de crisis heb ik er iets van weten te maken en was het jaar 2020 er voor mij eentje voor in de boeken. Daar ben ik trots op. Het maakt dat ik reikhalzend uitkijk naar al het moois dat 2021 te bieden heeft.

Wat er op de planning staat voor dit nieuwe jaar? Mijn belangrijkste nieuwe opdracht is die als copywriter en fotograaf voor balkonplantenservice Upperbloom. Als groot fan van groen en planten past deze leuke klus perfect in mijn straatje. Wát een feest om hiermee aan de slag te gaan. Mijn vaste opdrachten als tekstschrijver lopen nog altijd door: ook daar ga ik weer met veel plezier mee verder. En ik hoop natuurlijk dat ik weer vaak met de camera in mijn hand mag rondlopen om bijzondere momenten te vangen. Zo staan er al een paar bruiloften op de planning – ik kan niet wachten!

Ben je op zoek naar een professionele fotograaf uit Utrecht? Van trouwfotografie tot portretfotografie: ik zet je met liefde op de kiek. Ook fotografie voor lifestyle en evenementen verzorg ik graag, denk aan foodfoto’s of productfoto’s. Of zoek je juist een tekstschrijver, blogger of copywriter? Neem contact met me op voor een samenwerking. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen en zo een nog mooier jaar maken van 2021!

Bekijk meer • fotografie tekstovercontact

Volg Anna Schouten – Tekst & beeld op • InstagramFacebookBloglovin’

Heb je de vorige blogposts al gezien?
Productfotografie | Festivalbox
Fotoshoot voor ondernemer | Yasmin

Vergelijkbare berichten